Waarom een Volksopera in de Vogelbuurt?
De Vogelbuurt werd in 2016/2017 landelijk bekend als décor van de gelauwerde HUMAN tv-documentaireserie ‘Schuldig’ over armoede en schuldenproblematiek. En nog steeds leeft een aanzienlijk deel van de wijkbewoners op of rond het sociale minimum. Tegelijkertijd is de wijk -net als vele andere oude volkswijken- in beweging. Maar misschien wel nergens zo tastbaar als hier. Huizenprijzen stijgen er sneller dan elders, het centrum van de stad verschuift naar de weerszijden van het IJ: was iedereen in de Vogelbuurt huiseigenaar dan zat iedereen straks op goud. Binnenkort gaat de Noord-Zuidlijn rijden, komt er zo goed als zeker een brug over het IJ, en is het Hamerkwartier, een luxe woon-werkwijk met 7000 woningen aan datzelfde IJ (op de plek van de oude industrie) aanstaande. En dit versterkt door de al langer intredende verhipping van Amsterdam Noord. Oorspronkelijke inwoners verdwenen, nieuwe bewoners kwamen ervoor terug. De eenheid van vroeger is er niet meer hoor je vaak. Deze Volksopera is bedoeld om de wijk en de verschillende bewonersgroepen te verbinden, een gemeenschappelijke nieuwe herinnering te geven. Oude, traditionele Vogelbuurtbewoners en de nieuwe lichting Noorderlingen. Samen. En klassieke opera, zo is wel gebleken de afgelopen jaren, is bij uitstek geschikt om bruggen te slaan. Omdat opera -in feite dramatisch aangezet levenslied- appelleert aan gezamenlijk gevoelde ‘oude genen’. En omdat in opera, niet bepaald wijdverspreid geliefd anno 2018, eigenlijk iedereen een absolute beginneris.
Hoe staat ’t nu met die Volksopera?
Op 20 en 28 januari dit jaar hielden we audities in jongerenproductiehuis De Valk. Meer dan 80 bewoners uit de Vogelbuurt, Vogeldorp, de IJpleinbuurt en het Hamerstraatgebied deden eraan mee. Alle geledingen, met daaronder ook echt enkele grote zangtalenten. Inmiddels zijn de solorollen verdeeld en repeteert het Vogelbuurt’s Operakoor al wekelijks in Huis van de Wijk/ De Meeuw op de Meeuwenlaan. En de operaklassiekers –die iedere Noorderling wel ergens van kan kennen- zijn inmiddels vertaald naar een eigen libretto, een echt Vogelbuurt’s verhaal over liefde, misère en dood, waarin de historie van de wijk een belangrijke rol speelt. En tenslotte: de 10 à 15 vaak onervaren opera-solisten uit de wijk worden bijna allemaal al persoonlijk begeleid door een ervaren zangcoach.
Prijzen en tijden
Vrijdag 22 juni Première en zaterdag 23 juni Slotvoorstelling: 11 euro.
Aanvang voorprogramma 20.30 uur, start Volksopera 21.30 uur.
Zaterdagmiddag 23 juni is er ook een Matinee-voorstelling: 7,50 euro. Ideaal voor ouderen en kleine kinderen!
Voorprogramma 14.00 uur, start Volksopera 15.00 uur
Kaarten Volksopera Vogelbuurt
Kaarten kopen kan bij de onderstaande voorverkoopadressen, online op Tickets of aan de kassa op het Spreeuwenpark op de middag of avond van de voorstellingen.
Voorverkoopadressen
Dierenspeciaalzaak Ambulia, Havikslaan 9
Snackbar ’t Smikkelhoekje, Meeuwenlaan 185b
Al Ponte – Caffè Italiano, Meeuwenlaan 2 (IJplein)
Cigo Van der Pek, Van der Pekstraat 137
Korting Stadspas Groene stip
Stadspashouders (groene stip) betalen slechts 2,50 euro voor alle voorstellingen (1 kaart pp). Dat kan niet bij de voorverkoopadressen of online, maar wel aan de kassa op het Spreeuwenpark tijdens Generale Repetitie op 21 juni en de uitvoeringen op 22 en 23 juni. En tevens kunnen stadspashouders terecht op woensdag en donderdag van 10.00-14.00 uur in Huis van de Wijk/De Meeuw bij Fatima.
Dank, René van ‘t Erve
(initiator, algemeen coördinator)
Volg ons op Facebook
https://www.facebook.com/VolksoperaNL/