Volksopera Vogelbuurt 2018

Waarom een Volksopera in de Vogelbuurt?

De Vogelbuurt werd in 2016/2017 landelijk bekend als décor van de gelauwerde HUMAN tv-documentaireserie ‘Schuldig’ over armoede en schuldenproblematiek. En nog steeds leeft een aanzienlijk deel van de wijkbewoners op of rond het sociale minimum. Tegelijkertijd is de wijk -net als vele andere oude volkswijken- in beweging. Maar misschien wel nergens zo tastbaar als hier. Huizenprijzen stijgen er sneller dan elders, het centrum van de stad verschuift naar de weerszijden van het IJ: was iedereen in de Vogelbuurt huiseigenaar dan zat iedereen straks op goud. Binnenkort gaat de Noord-Zuidlijn rijden, komt er zo goed als zeker een brug over het IJ, en is het Hamerkwartier, een luxe woon-werkwijk met 7000 woningen aan datzelfde IJ (op de plek van de oude industrie) aanstaande. En dit versterkt door de al langer intredende verhipping van Amsterdam Noord. Oorspronkelijke inwoners verdwenen, nieuwe bewoners kwamen ervoor terug. De eenheid van vroeger is er niet meer hoor je vaak. Deze Volksopera is bedoeld om de wijk en de verschillende bewonersgroepen te verbinden, een gemeenschappelijke nieuwe herinnering te geven. Oude, traditionele Vogelbuurtbewoners en de nieuwe lichting Noorderlingen. Samen. En klassieke opera, zo is wel gebleken de afgelopen jaren, is bij uitstek geschikt om bruggen te slaan. Omdat opera -in feite dramatisch aangezet levenslied- appelleert aan gezamenlijk gevoelde ‘oude genen’. En omdat in opera, niet bepaald wijdverspreid geliefd anno 2018, eigenlijk iedereen een absolute beginneris.

Hoe staat ’t nu met die Volksopera?

Op 20 en 28 januari dit jaar hielden we audities in jongerenproductiehuis De Valk. Meer dan 80 bewoners uit de Vogelbuurt, Vogeldorp, de IJpleinbuurt en het Hamerstraatgebied deden eraan mee. Alle geledingen, met daaronder ook echt enkele grote zangtalenten. Inmiddels zijn de solorollen verdeeld en repeteert het Vogelbuurt’s Operakoor al wekelijks in Huis van de Wijk/ De Meeuw op de Meeuwenlaan. En de operaklassiekers –die iedere Noorderling wel ergens van kan kennen- zijn inmiddels vertaald naar een eigen libretto, een echt Vogelbuurt’s verhaal over liefde, misère en dood, waarin de historie van de wijk een belangrijke rol speelt. En tenslotte: de 10 à 15 vaak onervaren opera-solisten uit de wijk worden bijna allemaal al persoonlijk begeleid door een ervaren zangcoach.

Maar?

Financieel is het dus nog niet 100% rond. Met jullie steun willen we nog een bedrag binnenhalen, zuiver bedoeld voor de honoraria van de orkestleden. Want als dit lukt wordt het prachtig! Een weerbarstige wijk in Noord die zich van een andere kant laat zien. Een curieuze mengeling van hartverwarmende goede wil, een sprookjesachtig natuurlijk décor, enkele écht fraaie zangstemmen en de gegarandeerde schoonheid door de Conservatorium-musici.

Help mee door een donatie op: https://www.voordekunst.nl/projecten/7218-volksopera-vogelbuurt om de Volksopera Vogelbuurt het gedroomde klassiek orkest te kunnen betalen!

Dank, René van ‘t Erve

(initiator, algemeen coördinator)

Volg ons op Facebook

https://www.facebook.com/VolksoperaNL/